Hva vi må ta hensyn til når det gjelder Muslimer.

MAT: Muslimer kan kun spise mat som er halal. Dette er et arabisk ord som betyr tillatt. De dyrearter som muslimer kan spise er for eksempel sau/lam, okse/kalv og fjærkre. Det er også krav til hvordan dyrene skal slaktes. Haram - som betyr forbudt - er det motsatte av halal. Haram karakteriserer den maten som muslimer ikke kan spise. Dyr som er forbudt som mat er for eksempel firbente dyr som spiser andre firbente dyr (tiger - i Norge vil vel også ulv være forbudt), dyr som brukes til transport og dyr som slikker vann - som hunder og katter. Forbudet som håndheves strengest blant muslimer er forbudet mot svinekjøtt. Vi må ta hensyn til de som ikke spiser svinekjøtt for det er deres tro. For å kunne ta hensyn til det må vi kunne lage en annen rett til de personene. Det som kan være en utfordring her, er at man glemmer hva muslimene kan spise å ikke, og det kan være veldig dumt. 

 
BØNN: Man må ta hensyn til når muslimene ber og hvorfor de gjør det, rett og slett fordi det er en del av troen de har, og det må vi andre som har andre troer, respektere. Utfordringen her kan være at det er mange som ikke klarer å være seriøs når det gjelder dette med å se på at noen ber, for de som ikke er muslimer, og de som ikke er vant til å be, kan dette virke både rart og morsomt.
Morgengrybønn (fajr): Tiden starter ca en og en halv time før soloppgang og slutter like før soloppgang.
Middagsbønn (duhr): Tiden begynner litt etter at solen begynner å snu seg mot vest og slutter når neste bønn begynner. (se neste)
Ettermiddagsbønn ('asr): Tiden starter når tingene kaster en skygge dobbelt så lang som tingen selv. Tiden for denne bønnen varer til like før solnedgang.
Solnedgangsbønn (maghrib): Tiden begynner fra solnedgang og varer ca en og en halv time.
Kveldsbønn ('isha): Denne bønnen kan gjøres fra ca. en og en halv time etter solnedgang til ca. en og en halv time før neste soloppgang.
For muslimer som bor i Norge vil tidspunktet de faste bønnene utføres, variere mye. Om vinteren står solen opp sent og går ned tidlig, morgenbønnen er sent og kveldsbønnen er tidlig. Om sommeren står solen tidlig opp og går sent ned, morgenbønnen starter grytidlig, nesten om natten og kveldsbønnen utføres sent.

OMSKJÆRING: Vi må respektere at de fleste gutte muslimene er omskjært, uansett om det er relgiøs eller medisinsk bakgrunn. Dette er ikke noe vi skal mobbe/erte dem for. Mannlig omskjæring er et medisinsk inngrep som består i at man fjerner forhuden på mannens penis. Behandlingen kan bli utført av medisinske eller av religiøse og kulturelle grunner. Det har blitt diskutert mye om hvilke helsemessige fordeler og ulemper en som er omskåret kan ha. Man har trukket frem muligheten for at de som er omskåret er mindre utsatt for infeksjoner. Medisinske og hygieniske grunner oppgis gjerne som grunn til omskjæring. Noen har også påstått at det kan gi fordeler i forbindelse med seksuell nytelse, men andre har hevdet det stikk motsatte og påstått at det å ha forhud gir best nytelse.Omskjæring av gutter har som regel ikke vært forbudt, og det har blitt sett på som en viktig religiøs praksis for jøder og muslimer.

Her ser dere hva som blir skjært bort under en omskjæring.


KLÆR: Muslimer kler seg ulikt i ulike land. Hvert land har sitt særpreg på klesdraktene. Muslimer i Norge kler seg strort sett som nordmenn flest, men bærer kanskje skaut eller Kufi på hodet. Men, når muslimene skal be, må de følge det faste mønsteret samme hvor de bor i verden. kvinner må dekke hele kroppen untatt ansiktet, hendene og føttene. Håret og halsen må også tildekkes under bønnen. Menn må dekke kroppen fra livet til knærne. På hodet bærer de Kufi. I noen land bl.annet Saudi-Arabia, er det strenge reglersom sier at kvinnene skal dekke hele ansiktet. Til det bruker de Barqua.
 
JOBB: La oss ta utgangspungt på et sykehjem hvor en av de ansatte guttene er muslim. Hvis han forreksempel går inn til en eldre pasient for å stelle henne, kan det godt være at pasienten reagerer på at han er muslim, og at hun ikke vil la han stelle seg. Det kan også være fordi han er utlenning, fordi de eldre ikke er så vant til å være med utleninger. Også er det en regel for muslimske damer om at de ikke får lov til å vaske og eller stelle menn nedentil.
 

- Tina, Monica, Cecilie og Mia.

2 kommentarer

Heidi

06.jan.2011 kl.13:25

-Så flinke dere er jenter :-)

Daniel, Sara, Ida-Marie, Petter

06.jan.2011 kl.14:47

Hva vi bør ta hensyn til i forhold til Islam:

1. Mat:

- Mat er det viktig at de spiser halalkjøtt. Altså tilatt kjøtt. Vi må ta hansyn til de som ikke spiser halal kjøtt, vi må lage en annen mat til de personene.

2. Bønn:

- Det er viktig å ta hensyn til de forskjellige bønn tidene de har.

3. Omskjering:

- Vi må ta hensyn til at de fleste muslimske gutter er omskjert.

4. Klær:

- Respektere klestilen dems, hijab og burka.

5. Jobb:

- Vi må ta hensyn til at ikke alltid de kvinnelige muslimene kan stelle mannelige pasienter på sykehjem eller andre steder innenfor helsesektoren.

Skriv en ny kommentar

deutrolige14

deutrolige14

16, Røyken

Vi er vg1 helse og sosial klasse fra Røyken, og dette er en fagblogg.

Kategorier

Arkiv

hits